Изабрани лекар

У Заводу за здравствену заштиту радника “Железнице Србије” прегледи се заказују у Служби опште медицине, Служби за здравствену заштиту жена на један од следећих начина:

1. Преко апликације “Мој доктор”

2. Позивом Националног кол центра Министарства здравља на број телефона 011/362-0000

3.  Личним доласком у амбуланту у којој изабрани лекар ради. Списак изабраних
лекара по службама  можете потражити кликом на линк изабрани лекар

О служби

Шта је физикална медицина и рехабилитација

Физикална медицина и рехабилитација се бави дијагностиком и лечењем пре свега органа и система за кретање (мишића, костију, нерава и зглобова). Такође подручје деловања физикалне медицине је и рехабилитација пацијената после траума, оперативних захвата, дужег периода мировања код тежих болести а у циљу што бржег оспособљавања за свакодневне активности.

Физијатар је лекар специјалиста физикалне медицине и рехабилитације који се бави проблемима система за кретање, тачније обољењима и повредама зглобова, мишића, костију и лигамената.Лекар физијатар поставља дијагнозу и установљава врсту терапије која треба бити примењена у лечењу пацијента. У опису њиховог посла је и евалуација стања пацијента као и праћење делотворности терапије, односно увођење измена у терапијама уколико су оне потребне.

Физиотерапеутски техничари спроводе прописану физиотерапију и пролазе са пацијентима кроз читав процес лечења. Они су извршитељи терапијског поступка који прописује физијатар, током ког помажу пацијентима да се прилагоде условима терапије, да правилно користе помагала и изводе прописане вежбе.
Физијатар и физиотерапеут уско сарађују и чине тим.

Шта је физикална терапија

Физикална терапија представља грану медицине која се бави изучавањем и применом деловања различитих облика физичке енергије (топлота, хладноћа, електричне струје, магнетна поља, покрет) и природних средстава на људски организам.
Сврха физикалне терапије је првенствено смањење бола, побољшање покретљивости, унапређење квалитета зивота у свим доменима.
Предност примене физичких средстава је што не изазивају зависност од лекова или алергију, и при правилној примени нема нежељених ефеката

У зависности од врсте енергије која се примењује дели се на:

 • Кинезитерапију
 • Ласеротерапију
 • Магнетотерапију
 • Сонотерапију
 • Електротерапију
 • Криотерапију
 • Термотерапију
Како изгледа преглед физијатра?

Преглед физијатра састоји се од општег дела у коме лекар у разговору са пацијентом сазнаје податке о главним тегобама, њиховом трајању утицају на свакодневне активности, ранијим болестима, операцијама, болестима у породици као и о условима у којима пацијент живи и његовим професионалним активностима.
Специјални део прегледа подразумева испитивање функционалног стања пацијента, када лекар процењује ход, став и држање тела, активну и пасивну покретљивост свих сегмената кичменог стуба и зглобова (активну и пасивну), тонус, трофику стуба и зглобова (активну и пасивну), тонус, трофику и снагу мишића, рефлексну активност, сензибилитет, стање периферне циркулације, антропометриска мерења, тест активности свакодневног живота (АЏ).

Лекар ће, ако сматра да је потребно, спровести додатну дијагностику:

 • лабораторију
 • ЕМНГ
 • ЦТ скенер
 • магнетна резонанца
 • рентген
 • доплер крвних судова врата, горњих и доњих еџтремитета
  процену густине костију
 • ДXА преглед
Када је потребна физикална терапија?

Преглед физијатра је потребан код болова и укочености у врату, уз трњење руку, код болова и укочености у доњем делу леђа, болова и трњења у једној или обе ноге.

Преглед физијатра изискују повреде у зглобовима, рамену, лактовима, куковима, коленима, повреда и болова у мишићима и тетивама (тениски лакат, петни трн, смрзнуто раме), пареза и парализа због повреде и болести периферних живаца.

Преглед физијатра је неопходан након посттрауматских стања насталих преломом костију, операције кука, колена и сл.

Е-маил

Телефон

Сестре:
011 2686 155 локал 119

064 860 77 70

Радно време

Радним данима:
07 – 20 часова

Други начини заказивања

Преко апликације “Мој доктор”

Позивом Националног кол центра Министарства здравља на број телефона 011/362-0000